Šta su proteze na implantima

Svi ste već čuli da totalne proteze retko nekome dobro stoje u ustima. Da su retki pacijenti koji nemaju problema sa njima. Da je donja totalna proteza još gora od gornje i da se mnogi nikada ne naviknu na nju. Zašto je to tako i da li postoji nešto BOLJE? Odgovor je DA, postoji nešto bolje a to su PROTEZE NA IMPLANTIMA!

proteza na implantatima
Proteza na implantatima – ugradjena su 2 implanta u donju vilicu i na njima postavljeni Locator abutmenti, preko kojih se proteza “ukopacava” za implante

Tradicionalne totalne proteze se samo prislanjaju na desni. Uslov da bi totalna proteza bila dobra nadoknada nedostajućih zuba i funkcionalno iskoristiva za pacijenta  je da postoji dobar supstrat na kojem će ona da se adherira. To znači da pacijenti sa dovoljnom kolicinom kosti, idealnom debljinom desni i dovoljnom količinom pljuvačke mogu da računaju da će im privikavanje na protezu biti olakšano. Koliko god to pacijenti uspeju sa gornjom totalnom protezom, sa donjom totalnom protezom postoje još veći problem, jer je površina na koje se proteza oslanja značajno manja nego u gornjoj vilici, a tu je i jezik, koji je stalno pokretan i refleksno izbacuje protezu, kao strano telo, iz usta.

zaboravite proteze
Ne trebate se plasiti da ce proteza ikada ispasti! Zaboravite na to i uzivajte u jelu!

Proteze na implantima su NAPOKON rešenje za sve one pacijente koji ne mogu da prihvate, iz bilo kog razloga, totalne proteze.
Proteze na implantima su pričvršćene za implante pomoću specijalnih “ drikera” . Jako čvrsto stoje u ustima tokom jela i govora, i NE MOGU da ispadnu. Takođe, kada je potrebno, zbog održavanje higijene, lako se uklanjuju i ponovo vraćaju nakon toga. Za ovaj tip proteza je potrebno ugraditi 4 implanta u gornju vilicu i 2 implanta u donju vilicu. Proteze na implantima predstavljaju jako kvalitetno i dugotrajno rešenje, i pacijenti se lako naviknu jer napokon mogu slobodno da jedu, pričaju, da se smeju bez straha da će proteza ispasti. Još jedna prednost proteza na implantatima je da gornja proteza nema “nepce” , već  proteza prekriva samo deo gde se nalaze zubi.
Da li sam ja kandidat za protezu na implantima?
Ako ste izgubili sve zube ili imate uznapredovalu parodontopatiju, gde su svi zubi osuđeni na ekstrakciju, onda su proteze na implantima jedno od rešenja za Vas.
Proteze na implantima se najčešće rade kada pacijent ima dovoljno kosti za ugradnju 4 implanta u gornju vilicu a 2 u donju vilici, a nema uslova za ugradnju više implantata i izradu fiksnog rada ( mosta na implantima). To se može proceniti na 3D snimku.
Drugi razlog kada se ove proteze najčešće rade je kod pacijenata koji ne mogu da se naviknu na totalne proteze, a finansijski ne mogu da isprate ugradnju većeg broja implantata i izradu mosta na implantima.
Proteze na implantima se češće rade u donjoj vilici, baš iz razloga da bi proteza bila stabilnija tokom jela i govora. Nije retko ni da pacijent ima gornju totalnu protezu na koju se navikao i potpuno mu je funkcionalna, a da protezu na implantima uradi samo u donjoj viilici. Ponekad je potrebno uraditi u obe vilici proteze na implantima, jer anatomski uslovi u ustima ne dozvoljavaju izradu kvalitetnih i funkcionalnih totalnih proteza.
Kako izgleda izrada proteza na implantima?
Prvi korak je planiranje. Potrebno je utvrditi da li pacijent ima dovoljno kosti za ugradnju 4 implanta u gornjoj a 2 u donjoj vilici. Implanti se u gornjoj vilici ugrađuju u prednjem delu vilice, jer se tu najčešće očuva dovoljno kosti nakon gubitka zuba. U donjoj vilici se implanti ugrađuju na mestu očnjaka. Donja vilica anatomski ima čvršću kost nego gornja vilica, te je potrebno samo dva implanta za izradu proteze. Gornja vilica ima mekšu kost, i zbog toga je potrebno 4 implanta.

Locator abutmenti na implantima
Locator abutmenti na implantima, nakon faze otkrivanja implantata. Sledi otiskivanje i izrada proteze

Drugi korak je ugradnja implantata. Obavlja se u lokalnoj anesteziji, sam postupak ugradnje svih 6 implantata ne traje duže od 90 minuta. Ukoliko pacijent ima proteze, moguće ih je adaptirati odmah nakon intervencije ili par dana posle. Implanti se vezuju (oseointegrišu) u kosti narednih 6 nedelja do 6 meseci ( zavisi od tipa implanta i potrebe za dodavanjem veštačke kosti oko implantata).
Treći korak je izrada proteze. Nakon perioda oseointegracije, implanti se otkrivaju ( do tada su bili ispod desni), na njih se stavlja Locator Abutment, tj. specijalni “driker” koji drži protezu na implantima. Uzimaju se otisci i kreće se sa izradom proteza. Proteze mogu biti gotove za 7 – 10 dana. U protezu se ugrađuju odgovarajuće plastične “kapice” koje obuhvataju Locator abutment na implantu i drže čvrsto proteze na mestu.

loc9
Titanijumska kucista preko Locator abutmenta koja se vezuju za protezu.
loc0
Titanijumska kucista koje drze protezu na implantima, spojena sa protezom

Četvrti korak su kontrole. Na šestomesečnim kontrolama se proverava veza proteze i implantata, higijena oko implantata, higijena proteze. Ukoliko na nekom od implantata veza popusti, samo se zamene plastične kapice u protezi sa novim.

loc10
Unutar kucista se nalaze plasticne kapice koje retiniraju protezu na implantima. Kada retencija popusti ( jacina veze s implantom), kapica se prosto zameni, bez potrebe za menjanjem proteze
loc11
Donja proteza na implantima. Gornja proteza je obicna totalna proteza

Cena proteza na implantima

GORNJA VILICA

Premium Brands – Straumann, Nobel Biocare

4 implanta, 4 Locator Abutmenta, proteza na implantima –  4300 evra

Budget Brand – Alpha Bio

4 implanta, 4 Locator Abutmenta i proteza na implantima – 2500 evra

DONJA VILICA

Premium brands – Straumann, Nobel Biocare

2 implanta, 2 Locat0r abutmenta i proteza na implantima – 2400 evra

Budget Brand – Alpha Bio – 2 implanta, 2 Locator abutmenta, proteza na implantima – 1500 evra

Ukoliko mislite da su proteze na implantima NAPOKON rešenje za Vas, zakažite pregled na 011 2863 777 ili nam pišite na dentalpetrovic@gmail.com

Rado ću Vam pomoći i odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s